Egy ideje a két közkedvelt tévécsatornán a török sorozatok nagy sikerrel mennek. Nem rég még az Ezel csábította miden nap a nézőket a képernyők elé és most itt a legújabb török sorozat, az RTL klubon, a Szulejmán!

Főműsoridőben viszont még nem volt rá példa, hogy török sorozatot vetítsenek az RTL klubon. A szerda esti Dallast egy romantikus történet követi, ami eddig nagyon érdekli a nézőket!

A sorozat második részét több mint 1 millióan nézték meg! Nem vagyok jártas a filmes statisztikákban, de azt hiszem, ez szép számnak mondható egy induló sorozat tekintetében!

Kíváncsian vártam, hogy milyen is lesz ez a sorozat, mert sok jót, de rosszat is lehetett róla olvasni. Az első rész után még nem tudtam eldönteni, hogy tetszik, vagy sem, ezért is vártam ezzel a bejegyzéssel még egy kicsit.

Így a sorozat elején tartva nekem egy kicsit vontatottnak tűnik, lassan haladnak az események, amelyek ráadásul nagyon kiszámíthatóak.
Szulejmán szultán uralkodásáról és harcairól kevesebbet fogunk megtudni, mint amennyi elvárható lenne. Ez inkább egy romantikus szerelmes sorozat, amely a szultán anyjának, feleségének és a háreme tagjának, Alexandrának csatáit mutatja be.


 
Aki arra számított, hogy ebből a filmből megismerhetjük az Oszmán birodalom leghosszabb ideig uralkodó szultánjának a harcait, az csalódni fog, mert itt a szultán szerelmi életébe nyerhetünk betekintést.

Szulejmán életét és csatáit már a történelem órákon megismerhettük, így nem csoda, ha a sorozat készítői nem a csatákra építik a filmet, szerintem az nem is vonzana annyi nézőt, mint egy érzelmes, cselszövésekkel teli történet.

A szerelmi szálak nem tudom mennyire követik majd a valóságot, de Alexandra, azaz eredeti nevén Rokszolana (több néven is említik a töténelmi források) a szultán felesége volt és végül is mindent elért, amit csak akart. Na de majd kiderül, hogy a sorozatban is így lesz-e.

Akkor térjünk vissza a véleményezésre.

A szereplők szimpatikusak, Alexandra szerintem jó választás volt ehhez a szerephez. A díszletek szépek és korhűek. A film színvonala szerintem van olyan jó, mint az Ezelé volt, bár két különböző múfaly!

A ruhák és az ékszerek is gyönyörűek. Előbb-utóbb biztosan divatba jönnek ismét a régebbi korhű ruhákat idéző darabok. Már az Alkonyat filmek idején is elkezdtek hódítani a régi kort idéző ruhák, ez most újra jó alkalom lesz a divattervezőknek és a vásárlást kedvelőknek. :)
A film zenéi is elég jók, pl. a második részben volt egy jelenet, amikor Ibrahim hegedült, az nekem kifejezetten tetszett!

A keleti kultúra bemutatása is mássá, különlegesebbé teszi ezt a sorozatot ezért sem hasonlítható össze a megszokott szerelmes filmekkel. A keleti kultúra misztikuma vonzó és érdekes és ezt nagyon jól becsempészték a film jeleneteibe.

Ami nekem nem igazán tetszik az az, hogy csak hetente egyszer adják a sorozatot és a külföldi csatornákon sok rész lement már, így ha ilyen tempóban fogják vetíteni, akkor évekig nézhetjük Szulejmán szerelmi életét. :)

Tény, hogy a törökök színvonalas filmeket tudnak gyártani! Mindamellett, hogy a Szulejmán egy cselszövésekkel teli romantikus, szerelmes sorozat a nívó nem hasonlítható össze a Brazil sorozatokéval. A számítógépes grafikák hagynak némi kivetnivalót, de ettől még érdekes maga a történet és az is, hogyan mutatják be a magyarokat török szemmel.

Nézitek a Szulejmánt? Kinek hogy tetszik? Írjátok meg a véleményeteket, nagyon kíváncsi vagyok rá! :)

You must be logged in to leave a reply.